неділю, 31 березня 2013 р.

Смаки (класифікація смаків, Аюверда, йога)

"Нехай їжа буде вашим ліками" Гіппократ.

Якщо їжа не є нашим ліками, то ліки будуть нашою їжею. - Народна Аюрведична мудрість.

В основі Аюрведи лежить наука дієтології, яка практично відсутня в західній медицині. Західна медицина не вважає їжу причиною хвороби.

У будь-якій дієті повинно бути присутнім шість смаків: солодкий, кислий, солоний, гіркий, гострий, терпкий, але в різних пропорціях, залежно від нашої конституції. Кожен смак складається з 2-х першоелементів.

Наше тіло також складається з цих першоелементів. Із землі, води, вогню, повітря, ефіру. Тому і всі шість смаків складаються з землі, води, вогню, повітря, ефіру. Якщо в нашій дієті не вистачає, наприклад, гіркого або гострого смаку, то ми систематично позбавляємо свій організм таких необхідних елементів, як вогонь, повітря, ефір.

ЗЕМЛЯ + ВОДА = СОЛОДКИЙ СМАК

ВОГОНЬ + ЗЕМЛЯ = КИСЛИЙ СМАК

ВОГОНЬ + ВОДА = СОЛОНИЙ СМАК

ЕФІР + ПОВІТРЯ = ГІРКИЙ СМАК

ВОГОНЬ + ПОВІТРЯ = ГОСТРИЙ СМАК

ЗЕМЛЯ + ПОВІТРЯ = ТЕРПКИЙ СМАК


Характеристика

Солодкий смак (ЗЕМЛЯ ВОДА ),
точно так само, як і решта, пізнається при попаданні їжі в рот. Він створює відчуття задоволення і комфорту в тілі.

Кислий смак (ВОГОНЬ + ЗЕМЛЯ) зволожує рот, жене по тілу «мурашки», «стягує» зуби і змушує широко розкриватися очі.

Солоний смак (ВОГОНЬ + ВОДА) збільшує слиновиділення і викликає паління на яснах, язиці і в горлі.

Гіркий смак (ЕФІР + ПОВІТРЯ) очищає рот і порушує сприйняття інших смаків.

Гострий смак (ВОГОНЬ + ПОВІТРЯ) стимулює сосочки язика, викликає роздратування, сприяє сльозотечі, слинотечі та  розрідженню мокроти.

Терпкий смак (ЗЕМЛЯ + ПОВІТРЯ) дезактивує язик (обволікає його, тим самим, порушуючи його чутливість) і подразнює горло.



Вода - основний елемент у відчутті смаку. Смак відчуває наш язик. Якщо він сухий, або з налетом, або обкладений токсинами, наприклад, при високій температурі, то він не відчуває смаку їжі, і їжа при такому стані язика перетворюється на отруту.

Кожен смак створює певний ефект: 
холодний чи гарячий
сухий чи вологий.

Смак впливає на рівновагу трідоша. Непомірне прийняття певного смаку може призвести до дисбалансу трьох дош.

При приготуванні їжі повинні бути присутніми всі шість смаків, інакше їжа не буде належним чином перетравлюватися, що призведе до порушення обміну речовин і зниження функцій імунної системи.

Сам шлунок не переварює їжу самостійно. Необхідно спочатку відчути смак язиком, і тоді включаться відповідні механізми в головному мозку.

Аюрведична фармакологія заснована на поняттях Раса, Вірьял і Віпак.

  • Раса - відчуття смаку речовини, покладеної на язик.
  • Після того, як речовина проковтнута і потрапила в шлунок, відразу або трішки згодом, виникає відчуття тепла або холоду. Це відчуття носить назву Вірьял.
  • Ефект, який чиниться на організм після перетравлення їжі, називається Віпак.

З шести смаків після перетравлення залишається тільки три Віпак: солодкий, кислий, гострий. В завершальному варіанті вся їжа перетворюється в ці три смаки.

Солодкий і солоний смаки після перетравлення дають солодкий Віпак
кислий - кислий Віпак;
гострий, гіркий і терпкий - гострий Віпак.

Прянощі і спеції - необхідний елемент для приготування страв. Вони надають блюду: смаків, яких недостатньо, легкість і допомагають нашому травному тракту впоратися з нею.

В Аюрведі не враховується поділ їжі на білки, жири, вуглеводи, вона передбачає наявність шести смаків, розділення їжі на легку і важку, суху і вологу. І ми повинні при приготуванні страв враховувати ці властивості їжі, згідно традиції Аюрведи.

Доши й смаки формують стихії:
  • Вата дошу формують елементи вітру (повітря) і ефіру;
  • Пітта дошу створюють елементи вогонь і вода;
  • Капха дошу – елементи земля і вода.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Молоко має всі шість смаків, тому його небажано поєднувати з основною їжею. Молоко треба пити, як їжу, як окремий вид їжі. Можна випити його з солодкою булкою або з родзинками, фініками, інжиром, солодкими ягодами або солодкими, але не з кислими фруктами.

Не рекомендується приймати за один раз багато самих різних блюд, це затримує переварювання і створює несумісність мікроелементів.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

СОЛОДКИЙ СМАК (ЗЕМЛЯ ВОДА)

Якості. Жирний, важкий, холодний, вологий, липкий. Якості їжі дають такі ж якості і нашим Дхату, клітинам нашого тіла. Особливо привабливий солодкий смак для комах.
Ефект
"Солодкий смак" (оскільки він має ту ж природу, що і тіло людини, тканини якого мають солодкий смак), стимулює зростання всіх тканин організму та оджас.

Сприяючи довголіттю, цей смак сприятливо діє на всі органи чуття і інтелект, а також додає сил і сприяє підтриманню хорошого кольору шкіри.

Солодкий смак послаблює пітту, вату і протидіє ефекту отрут.

Він також видаляє спрагу, знімає відчуття печіння і зміцнює здоров'я. Сприяє зростанню шкіри і волосистої покриву, добре впливає на голос і підвищує енергетичний рівень.

Солодкий смак надає підживлює і віталізувальний ефект, надає відчуття задоволеності, збільшує масу тіла.

Він дозволяє позбутися почуття слабкості, усуває худорлявість і дозволяє відновлювати сили тим, хто ослаблений хворобою.

Він освіжаючим чином діє на ніс, рот, горло, губи і язик, дозволяє боротися з нападами і непритомний стан.

З позицій західного гербалізму, солодкий смак надає живильну дію, надає тонус і надає омолоджувальний ефект.

Він підсилює вироблення сперми, молока і стимулює зростання нервової тканини, сприяє регенерації тканин, як внутрішніх, так і зовнішніх.

Він виявляє седативну, заспокійливу і пом'якшувальний дію, зволожує і надає задоволення.

Якщо людина їсть багато солодких страв, він збільшує свою стійкість, стабільність і опору.

Солодкий смак будує кістки, м'язи, посилює лактацію, зрощує зламані кістки.

Солодкий смак приносить нам задоволення і є охолоджувальним, він може охолодити тілесний вогонь.

Психологічні переживання від солодкого смаку - любов і задоволення.

Солодкий смак, з дитинства приймається у великій кількості, дає швидкий та інтенсивний ріст тканин.

Дуже люблять діти, літні люди, ті, хто хвилюється або нервує. Тому що він заспокоює.

Дуже добре впливає на комплекцію, колір волосся і тіла, органи чуття, на Оджас - енергію здоров'я.

Але солодкий смак може породжувати огрядність.

Дуже хороший для горла, трахеї і бронхів. Хоча він важко перетравлюється, він подовжує життя, дає життєву енергію.

Врівноважує Вата та Пітта доша, має властивості антидоту.
Покращує голос.

Надлишок солодкого смаку ... що це дає?
У той же час, якщо солодке споживати в надмірних кількостях, то виникає ожиріння, в'ялість, прагнення до бездіяльності, надмірна сонливість, відчуття тяжкості, втрачається апетит, погіршується травлення, спостерігається патологія у розвитку м'язів, органах ротової порожнини і горла; дихання стає утрудненим, виникає кашель, утруднення сечовипускання, погіршується перистальтика кишечника, з'являється гарячковий стан у зв'язку з переохолодженням. З'являється здуття живота, надмірне слиновиділення, порушується сенсорна сфера, втрачається голос, розвивається зоб, здуття лімфатичних вузлів ніг і шиї, спостерігаються застійні явища в сечовому міхурі і кровоносних судинах, виявляються мукоїдні відкладення в горлі й очах, а також інші, обумовлені капха, хворобливі прояви.

Від солодкого смаку з'являється спрага, посилюється лінь і порушується обмін речовин, що призводить до зайвих жирових відкладень.

Подальше збільшення від солодкого смаку Капха в тілі, посилює емоції прихильності, почуття власництва, жадібності, зменшує Пітта і Вата.

Надлишки солодкого можуть викликати у деяких людей диспепсію, втрату свідомості, діабет, збільшення лімфовузлів і залоз, пухлини, в тому числі і злоякісні, і інші захворювання.

Надлишки солодкого можуть викликати у деякого застуди, кашель, втрату апетиту.

Продукти
У категорію субстанцій, що володіють солодким смаком входять топлене масло, золото, патока, горіх волоський, купина, солодка гола, спаржа, кокос, березка, цукровий очерет.

До солодкого смаку відносяться всі основні продукти харчування: крупи, овочі, фрукти, цукристі речовини, горіхи, мед, зернові, бобові. У цих продуктах в основному переважає солодкий смак, але також є й інші смаки. Наприклад, в овочах є і солодкий, і кислий, і гіркий смак, у багатьох крупах міститься ще і терпкий смак і т.д.

Солодкі трави: солодким смаком володіють трави, які містять цукру, крохмалі або сльозоподібні речовини. Сюди відносяться легкий, крохмальний і суб'єктивно приємний смаки, яким можуть супроводжувати менш приємні вторинні присмаки. Даний смак є відносно рідкісним. До типових солодким рослин відносяться мигдаль, живокіст, фініки, фенхель, насіння льону, лакриця, адіантум, болотна мальва, мідяниця, родзинки, насіння сезаму - кунжутне насіння, купина аптечна.

Солодкий смак трав може бути посилений шляхом обробки рослинного матеріалу різними видами неочищеного цукру, меду або ж шляхом варіння їх у молоці.

--------------------------------------------------------------------------------------------

КИСЛИЙ СМАК (ВОГОНЬ + ЗЕМЛЯ)

Якості: Вологий, гарячий, важкий, жирний, маслянистий. Кислий смак збільшує Пітта і Капха, зменшує Вата. Обмін - Гарячий по дії, холодний на дотик.
Ефект - Кислий смак покращує смак їжі, стимулює травний вогонь, сприяє збільшенню ваги тіла, додає сил, стимулює інтелект, зміцнює органи чуття, додає бадьорості.

Він зменшує газоутворення в кишечнику і здуття живота, полегшує проковтування їжі, зволожує їжу, сприяє її перетравлюванню, стимулюючи живильний ефект.

Він надає живильну дію відносно всіх тканинних елементів, за винятком репродуктивної тканини (шукра дхату).

Цей смак підсилює обмін речовин, стимулює кровообіг, а також діяльність органів чуття і функцій головного мозку.

Сприяє секреції і слиновиділенню, стимулює апетит, зігріває.

Кислий смак є протиотрутою солодкому смаку, знижує активність солодкого смаку. Тому солодкі торти, тістечка, кекси добре запивати напоєм з кислим смаком.

Дуже хороший для серцево-судинної системи, підсилює кровообіг. Також він заспокоює, зволожує.

Легко перетравлюється, збільшує капху, Пітту і кров.

Освіжає, збуджує апетит, покращує травлення, дає енергію, живить серце, просвітлює розум, сприяє слиновиділенню.

Надлишок кислого смаку ...
"У той же час, якщо відповідний кислий (продукт) споживається в надмірній кількості або ж в чистому вигляді, то кислий смак дає оскомину на зубах, викликає спрагу, підвищене миготіння (подразнення слизової) ока, викликає" гусячу шкіру ", розріджує капху, посилює пітту і призводить до накопичення токсинів у крові.

Він також веде до атрофічних змін м'язів і знижує тонус тіла, викликаючи набряки у слабких, які зазнали травм і перебувають у стадії одужання.

Завдяки притаманному йому зігрівальний ефект, він сприяє зігрівання і нагноєння, виразки ран, опіків, переломів та інших ушкоджень.

В надлишку кислий смак токсичний для крові, викликає печію, підвищує кислотність, сприяє виразкоутворенню, запалює тілесний вогонь, призводить до гніву, заздрощів, затримує воду, збільшує маслянистість волосся, закупорює потові залози.

При надмірному вживанні може породжувати млявість, втрату сил, кровотечі, запаморочення, гикавку, пожовтіння шкіри, шкірні захворювання, жар і спрагу.

При цьому зуби можуть ставати крихкими. Може призводити до дерматитів, екзем, набряків, фурункулів і псоріазу.

Надлишки кислого дають відчуття печіння в горлі, грудях, серце, сечовий системі, а у літніх і людей з хворим шлунком можуть призвести до тяжкості або болю в ділянці шлунка.

Продукти
У категорію субстанцій, що володіють кислим смаком, входять срібло, гранат, манго, тамаринд індійський;

Кисломолочні продукти, сири, зелений виноград, незрілі або кислуваті яблука, томати та фруктові та томатні соуси. Наприклад з кислих фруктів. Також лимон, журавлина, брусниця, грейпфрут - дають кислий смак. Їм володіють алкоголь, сигарети, сметана, йогурт, і звичайно, оцет.

Кислі рослини: кислий смак обумовлений, головним чином, присутністю в рослинах різних кислот, як наприклад, в кислих фруктах.

Кислий смак зустрічається в природі рідше, ніж солодкий.

Типовими рослинами, що володіють кислим смаком, є: - глід (плоди), лимони, цитрусові, малина, полуниця, суниця, кислі або кислуваті яблука, смородина, агрус, жимолость, деякі сорти винограду і плоди шипшини.

Кислий смак рослин (або трав) може бути посилений, якщо відповідне рослина піддати ферментації - (рослинні вина) або ж приготувати їх у вигляді настоянок трав на спирту (спирт має кислим смаком).

--------------------------------------------------------------------------------------------

СОЛОНИЙ СМАК (ВОГОНЬ + ВОДА)

Якості: гарячий, важкий, маслянистий, вологий.
Ефект
Солоний смак, надає зволожувальну дію, запалює травний "вогонь".

Він виявляє седативну та проносну дію, справляє деблокуючого ефект.

Солоний смак внормовує вату, знижує ригідність, контрактури, зменшує відкладення і як би пригнічує всі інші смаки.

Солоний смак стимулює слюноутворення, розріджує капху, очищає судини, пом'якшує всі органи тіла і додає смак їжі.

У малих дозах солоний смак сприяє травленню і посилює апетит.

Він надає заспокійливу дію, є м'яким седативним.

Сприяє зростанню тканин у всьому організмі і викликає затримку в організмі води.

Збільшує Пітта і Капха, зменшує Вата.

Допомагає травленню, затримує вологу в тілі, є легким проносним, діє як антисептик і антибактеріальний засіб.

Солоний смак видаляє всі затискачі, очищає енергетичні канали, збільшує травну активність, змащує, викликає слинотечу, проникає в тканини, очищає язик, (а також допомагає "лопатися" гнійникам).

Надлишок
"Однак при надмірному вживанні або при використанні з недостатньою кількістю інших смаків, він посилює питту, приводить до застою крові, сприяє виникненню спраги, непритомних станів і відчуттю печіння, веде до атрофічних змін у м'язах.

Цей смак підсилює інфекційні захворювання шкіри, викликаючи симптоми отруєння.

Під його дією раніше прориваються пухлини.

Він сприяє випаданню зубів, погіршує роботу органів чуття, посилює утворення зморшок шкіри, посивіння і випадання волосся.

Солоний смак сприяє розвитку хвороб, що супроводжуються кровоточивістю, підсилює кислотність при травленні, сприяє розвитку запальних захворювань шкіри, подагри та інших хвороб за типом пітти.

У великих дозах він викликає блювоту.

Знищує ефект інших смаків, тому ніколи не треба пересолювати їжу або вживати солоне у великих кількостях.

Солоний смак в надлишку - викликає емоції жадібності, почуття незадоволеності, збільшує почуття голоду.

Анаболічнй і токсичний для крові. В надлишку створює запалення, запалює зайвий тілесний вогонь, посилює виділення жовчі, від чого починаються шкірні порушення, алергія, підвищується кров'яний тиск.

При надмірному вживанні солоний смак зменшує і балансує Вата доша, але погіршує кров, викликає плішивість, ранню сивину, шкірні висипання, спрагу, отруює організм, забирає сили.

Продукти
У категорію субстанцій, що володіють солоним смаком, входять: кам'яна сіль, кухонна сіль, сульфід сурми, чорна сіль, сіль, видобута з землі, свинець, галун, мінеральна сіль, морська сіль і інші солоні субстанції.

Солоні рослини: солоний смак є, по суті, смаком мінералів, а не смаком рослини, і тому в рослинах, як основний смак, він зустрічається рідко.

До типових речовин, що володіють солоним смаком, відносяться: гірка сіль проносний, ірландський мох, бура водорість, мінеральні солі, морська сіль і морські водорості.

Солоний смак рослин може бути посилений додаванням солі до рослинних препаратів.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ГОСТРИЙ СМАК (ВОГОНЬ + ПОВІТРЯ)

Якості: гарячий, легкий, сухий, грубий.
Ефект
Їдкий смак надає очищальну дію на ротову порожнину, ініціює травний вогонь, очищає їжу, підсилює виділення з носової порожнини, викликає сльозотечу і додає чіткість нашому сприйняттю.

Він допомагає лікуванню від пригнічення кишкової перистальтики, ожиріння, здуття живота і надлишкового накопичення води в організмі.

Цей смак сприяє також виділенню з організму маслянистих, в'язких і потоподібних шлаків з організму.

Він надає їжі смак, припиняє свербіж, сприяє розсмоктуванню шкірних виростів, вбиває глистів та мікробів, веде до "корозії" м'язової тканини, зменшує явища застою крові та утворення кров'яних згустків, допомагає усуненню блокад, відкриває судини і послаблює капху.

Їдкий смак надає стимулювальну дію, є діафоретиком (посилює потовиділення) і відхаркувальну (видаляє слиз), а також є природним гербіцидом (вбиває паразитів).

Він посилює циркуляцію і взагалі стимулює всі функції організму, знижуючи при цьому чужорідні відкладення.

Зігріває, збільшує катаболізм, зменшує і врівноважує капха, збільшує Пітта і Вата.
Надає легкість їжі, сприяє її засвоєнню і усмоктуваності.

Діє як антисептик і як антибактеріальний засіб.

Є протиотрутою при переїданні солодкого, гострого, солоного і кислого смаку. Гіркий смак освіжає у спеку, знижує температуру тіла, охолоджує емоції гніву, лікує шкірні порушення і хвороби, пов'язані з Пітта-порушеннями.

Він лікує анорексію, глистів, паразитів, шкірні захворювання, лихоманку, нудоту. Позбавляє від спраги, голоду, отрут, втрати свідомості. Він урівноважує водний баланс, жири, м'язовий жир, нечистоти, легко перетравлюється.

Очищає грудне молоко і груди (легені, серце, молочні залози).

Збільшує інтелект.

Підсилює і підкреслює інші смаки.

Заспокоює печіння і свербіж, допомагає при непритомності і в лікуванні шкірних захворювань. Знижує температуру при лихоманці, зміцнює шкіру і м'язи.

У малих дозах вторгнень і тонізує травлення.

Зменшує кількість жиру, кісткового мозку, сечі і калу.

Надлишок
Гіркий смак викликає огрубіння судин, знижує фізичну силу, призводить до знемоги, почуттю слабкості, до розумової аберації;

Сприяє виникненню запаморочень, пересихання рота і інших хворобливих явищ, характерних для вати ".

В надлишку гіркий смак призводить до тривоги, страху, неспокою, до виснаження, сухості шкіри, ослаблення кісткового мозку. При надмірному вживанні виснажує тканини і викликає Вата порушення.

Надмірне споживання його виснажує плазму, кров, жирову тканину, сперму - призводить до статевого безсилля і втрати свідомості.

Продукти
У категорію субстанцій, що володіють гірким смаком, входять залізо, бронза, сандал, ним, аїр, айва угорська, паслін.

Деревій, корінь кульбаби, цикорій, трохи володіє гірким смаком петрушка, насіння моркви, цедра лимона, апельсина, шкірка граната, перетинки волоського горіха, оман, пустирник, полин, свіжий корінь куркуми, корінь тирличу, пажитник, бадилля огірків.

Також частково гіркий смак мають поряд з іншими смаками буряк, морква, капуста, шкірка огірків, селера, петрушка, редиска.

Гірка диня, алое, жовтий щавель, ревінь, шоколад, кава, чай.

Гіркі рослини: гіркий смак поширений серед трав та інших рослин. Він виникає за рахунок різних гірких грунтів, таких, як берберин. Гіркі речовини можуть бути простими, наприклад, тирлич. Вони можуть бути також ароматичними (їдкими вдруге), як полин, або вони можуть бути терпкими (вдруге), подібно ядрастіку канадському.

До типових гірким рослин відносяться алое, барбарис, Бенедикт аптечний, ірис різнокольоровий, шапорель, хризантема, кульбаба, ехінацея, тирлич, ядрастік канадський, перувіанская кора, ревінь, рута, пижмо, білий тополя, деревій, щавель кучерявий.

--------------------------------------------------------------------------------------

ТЕРПКИЙ СМАК (ЗЕМЛЯ + ПОВІТРЯ)

Якості: холодний, сухий, грубий.
Ефект
Терпкий смак виявляє седативну дію, припиняє пронос, сприяє зціленню суглобів, а також закриття і зціленню виявів і поранень.

Цей смак знижує капху, пітту і зупиняє кровотечу;

Терпкий смак має гемостатичну властивість (припиняє кровотечу), знижує пітливість, припиняє проноси, ці ефекти пов'язані з поглинанням рідини і уповільненням її видалення з організму.

Цей смак має також протизапальну і регенеративним дією (сприяє загоєнню ран і зцілення, стимулюючи відновлення цілісності оболонок).

Він також сприяє скороченню м'язів і сприяє відновленню правильного положення  органів що змістились ( чи випали).

Цей смак пов'язує, загоює і затягує рани, збільшує катаболізм. Зменшує Пітта і Капха, збільшує Вата.

Має заспокійливу дію, сприяє згортання крові, є протиотрутою при переїданні кислого, солоного і гострого смаку.

Важко перетравлюється, але зате очищає кров. Він викликає стиск і загоєння ран і виразок, дуже добре очищає шкіру, очищає жир, відділяє перетравлювану їжу від нетравної, в наслідок адсорбування води. Але може викликати запори.

Надлишок
Однак при використанні його окремо, або в надлишку, він викликає сухість у роті, больові відчуття в області серця, веде до запорів, послаблює голос, створює закупорки в судинах, надає темний відтінок шкірних покривів, знижує вітальність і призводить до передчасного старіння.

Терпкий смак в надлишку викликає затримку газу, сечі і калових мас, зумовлює втрату ваги, виникнення слабкості, спраги і ригідності.

У силу властивих йому природних якостей - огрубіння, сухості і "чистоти", він обумовлює захворювання типу вата, такі як паралічі, спазми, конвульсії і судоми.

Терпкий смак в надлишку утрудняє просування струму крові по судинах.

При частому і досить великому вживанні може виводити з організму недопереваренная їжу, або приведе до запору (це залежить від конституції людини).

Від в'яжучого смаку в надлишку можуть з'являтися хвилювання і занепокоєння, втрата мужності.

Якщо його використовувати зовнішньо то він загоює виразки, стимулює згортання крові, зупиняє кровотечі.

Надмірне вживання його - причина задухи, серцеві спазми, застій циркуляції.
Терпкий смак в надлишку зменшує вироблення сперми і статевий потяг.

Продукти
В'язкі рослини: терпкий смак дуже часто зустрічається в рослинах. Однак він не має особливо великого лікувального значення, оскільки в'яжучу дію використовують лише, головним чином, симптоматично.

В'яжучий ефект обумовлений переважно присутністю різних танінів.

До в'яжучому смаку відносяться: неспілий банани і авокадо, хурма, черемха, айва, гранат, куркума, галун, квасоля, горох, картопля, листя латуку, шпинат. Також терпкий смак присутній в крупах, крохмалистих овочах.

У категорію субстанцій, що володіють в'язким смаком, входять дерева кадамба, мед, перли, корал, сурма, червона охра, лотос, бетель, латаття і інші субстанції.

До типових в'яжучим рослин належать: герань (листя накладені на суглоби добре лікують артрити), плоди лотоса, коров'як, подорожник, плоди гранатового дерева, листя малини, торбах, ведмежі вушка, біла водяна лілія, кора білого дуба і гамамелис віргінський.

===============================================================

СМАКИ І ПСИХІЧНИЙ СТАН


Емоції також володіють певним смаком або ароматом і впливають на організм відповідно своїм якостям.

Існують гіркі емоції такі, як скорбота, чи емоції, володіють в'яжучим характером, як страх; ці емоції посилюють вату. При підвищеній ваті треба регулярно умиватися міцним відваром валеріани, робити теплі ванночки на очі з відвару валеріани і пити слабкий чай з валеріани.

Є також кислі емоції, як заздрість, або агресивного емоції - гнів, які посилюють пітту.

Існують також "солодкі" емоції, такі як бажання і пристрасть, або солоні емоції, як наприклад, жадібність - вони посилюють капху.

Психологічні чинники настільки сильні, що вони при лікуванні можуть домінувати над фізіологічними факторами.

Смакові потреби організму залежать від психічного стану людини, а не від доцільності.

Відповідно до емоцій людини існує 6 смаків: 
  • солодкий, 
  • кислий, 
  • солоний, 
  • гіркий, 
  • терпкий (гострий), 
  • терпкий.

Якщо всі ці смаки присутні в збалансованому стані, то їжа дає здоров'я і щастя.

Якщо в залежності від наших недоліків поведінки і характеру ми порушуємо цю гармонію, то приходять хвороби.

Перебуваючи в стані ліні, людина хоче солодкого. Від надлишку цукру в організмі знижуються захисні сили, порушується обмін речовин, функції печінки, підшлункової залози, дрібних судин, страждає зір. Багато солодкого споживають ті, хто не хоче вирішувати свої проблеми.

Випробовуючи горе, людина прагне вживати в їжу гіркі продукти (гірчиця, житній хліб, каву). В результаті з'являються хронічні інфекції, захворювання крові, кісткової системи.

Песимістичний, образливий людина хоче кислого. Кисле в надмірному вживанні завдає шкоди серцю, легеням, шлунку, кишечнику, суглобам порушує внутрішнє середовище організму.

Метушливий, напружений людина хоче пересолене їжі. Зайве солоне є ворогом судин всього організму, бронхів, нирок, суглобів.

Вперті, наполегливі, нестримні люди можуть любити надмірно терпке. Така їжа призводить до захворювань гормональних органів, бронхів, хребта, суглобів, кісток.

Пристрасть до гострої їжі часто відчувають гнівливі, зайво темпераментні люди, в результаті чого виникають запальні процеси в печінці, підшлунковій залозі, шлунку, серці, статевих органах.

Потреба в смаженій їжі виникає при грубості, втомі, відразі до праці. Це веде до перевантаження судин мозку, печінки, шлунка, порушуються гормональні та імунні функції.

Жадібні люди люблять надмірно жирне - це веде до захворювань обміну речовин, шлунка, печінки, кісткової системи.

Люди, які знаходяться в постійному психічному напруженні, не вміють відволікатися від проблем, краще тонізувати організм чаєм, кавою, шоколадом, звіробоєм, материнкою. Перенапруження і страх це і основна причина куріння. Результат таких звичок - ураження судин мозку, серця, нирок, печінки. Знижуються функції статевих залоз, страждає система крові.

Дратівливі, уперті, жадібні, метушливі люди люблять багато їсти, квапляться під час їжі - тому-то у них і з'являється зайва вага, порушення артеріального тиску, гормональні розлади, порушення в хребті, знижуються захисні сили організму.

При черствості, жадібності, погане ставлення до людей, жорстокості, зайвої прихильності до речей з'являється тяга до м'ясного. Жорстокість і прямолінійність викликає потребу в рибній їжі. Звідси песимізм, постійна дратівливість, злоякісні пухлини, нещасні випадки. Крім того, ці продукти вимагають багато енергії для перетравлення, в результаті слабшають всі інші функції організму, в тому числі і природне прагнення до самолікування і правильному самоаналізу. Хвороби переходять в хронічний перебіг.

Людина, захоплена улюбленою справою, доброзичливо відноситься до людей, не схильний до перекручень своїх смакових якостей і, тим самим, збільшує можливість бути здоровим.

Таким чином, потураючи своїм негативним рисам характеру, ми набуваємо порушення смакових відчуттів. А це, в свою чергу, змушує приймати в їжу м'ясні, рибні продукти. Смажене, шоколад, какао, чай, кава - також приймають люди, у яких порушено розуміння того що правильно, а що неправильно.
Негативне (неправильне і несправедливе) поведінка призводить до надмірного споживання - чи солодкого, або кислого, або солоного. Одні гріхи сприяють тязі до надлишку терпкого смаку (гострого), інші - сприяють тязі до надлишку жирного, гіркого або гострого. У найбільш гріховних людей може бути порушене в організмі все, що приводить їх до повного дизбалансу у всьому їх житті.

При неправильному харчуванні розвиваються хвороби. Якщо виключити неправильні продукти з раціону харчування, ми допоможемо собі позбавитися від багатьох захворювань і змінимо свій характер в кращу сторону. Тому багато перерахованих типів продуктів і надмірні смаки виключаються з раціону на час лікування.

_________________________
ВПЛИВ смак на доші

СМАК --- ВАТА  ПІТТА   Капха
Солодкий   -           -             +
Кислий       -          +             +
Солоний     -          +             +
Гострий     +          +             -
Горький     +          -              -
Терпкий     +          -              -

+ Підсилює і може порушити
- Зменшує і заспокоює
_________________________

СМАКИ І ПОГОДА

Холод
Можна збільшити гострий, кислий і солоний смаки. З цієї причини на зиму люди солили, квасили і маринували капусту, помідори, огірки та ін

Спека
Можна збільшити солодкий, гіркий і терпкий смаки. Ці смаки стримують не тільки спеку, але і «спекотні» емоції. Ними можна остуджувати «жарких» себе або інших людей.

Дощ і вологість
Можна збільшити гострий, гіркий і терпкий смаки.

_________________________

СМАКИ І ТЕМПЕРАМЕНТИ

Сангвінік і холерик
Солодкий, гіркий, терпкий: - коріандр, калінджі, Шамбала, кориця, кумін, куркума, листя каррі; - гіркий і терпкий в помірних кількостях.

Флегматик
Додати до страв (підходить) - гострий, гіркий, терпкий: перець червоний трохи і чорний більше (але теж помірно), гірчицю, імбир і т.п.

Меланхолік
Додати - солодкий, кислий, солоний; - всі спеції в помірних кількостях.

__________________________________________________________

Радимо почитати:
О.Ч. Бгактіведанта Свамі Прабхупада Нектар відданості
Детальний виклад науки відданого служіння Богу; книга являє собою точний переказами середньовічного трактату "Бхакти-расамріта-Сіндх" одного з найвідоміших духовних вчителів Шріли Рупи Госвамі. "Нектар відданості" дає огляд бхакті-йоги - йоги любові, яка вінчає всі системи йоги.

Чанна Райта - дуже смачна страва, яку добре подавати до сніданку або до обіду. Завдяки йогурту, що додається на завершення, горошок виходить як би залитим густим соусом. Це блюдо добре поєднується з пурі, упмою або кічрі. Ця страва трохи охолоджує, тому підходить тим, хто молодий, у кого збільшена пітта (часто молоді чоловіки), хто багато рухається і у кого вдома тепло або жарко.

Джерело: http://www.krishna.md/ru/vkusy.html
Переклад: google.translator + LostInTranslations.net

2 коментарі:

  1. Дякую за цікаву інформацію. Шкода, що після перекладу з російської мови не було належним чином вичитано текст. І в ньому дивно бачити такі фрази, як "Гострий смак стимулює сосочки мови (???), викликає роздратування, сприяє слезотечению (???), слинотеча і розрідженню мокроти.
    Терпкий смак дезактивує мову (???) (обволікає його, тим самим, порушуючи його чутливість) і дратує горло."

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю Andrii Andrusiak!
      Текст НЕ перекладався з російської, але промахи є. Проте, завдяки Вам, вже на дві помилки менше.

      Велике дякую!

      Видалити