вівторок, 19 травня 2020 р.

Апарати ШВЛ вітчизняного виробництва - фактичні здогадування (травень 2020)

Дуже цікавим є явище яке ми зараз спостерігаємо у медицині - нам у всебіч розгортають такі "казки" які виходять уже за будь які межі. Про що це запитаєте ВИ? Відповідь проста: КОВІД-19 стільки розкрив правди про повний завал в державі, що важко й знайти чи були такі люди, які отак легко усе це відкрили і зробили доступним загалу.

Для прикладу, візьмемо тему виготовлення вітчизняних ШВЛ.

Глобально вийшла проблема, що уже давно "літає" - права людини: Коронавірус переростає у кризу прав людини, (Укрінформ (23.04.2020) чи  Українська правда (23 квітня 2020))

А що у нас - у нас усе гарно, достатньо всього, у тому числі забезпечення на вищому рівні -  У МОЗ запевняють, що апаратів штучної вентиляції легень у регіонах вистачає 13.03.2020 (Укрінформ)

Але що це, Держава закуповує апарати штучної вентиляції легень у фірм, що фігурують у кримінальних справах про завищення цін – «Схеми» (це радіо свобода, яке дбає про свою репутацію)

Нарешті! Не вже у нас є власні ресурси - Українські ШВЛ будуть удвічі дешевшими за імпортовані - Зеленський 23.04.2020,  МОЗ закупить 200 апаратів ШВЛ українського виробництва. 29 квітня 2020

Беремо калькулятор 200 апаратів на 100 мільйонів гривень(Кабмін виділив 100 млн МОЗ на закупівлю українських апаратів ШВЛ ) - 500 000 гривень один (приблизно 16 670 євро)
Тепер дивимось, аналітику статей щодо закупівлі апаратів ШВЛ у Європі - наприклад, Італія замовила "в себе" апарати по 17 000 євро, уявляєте який там набір функцій і можливостей!

Прийшов час вияснити відповідність апаратів до вимог (не якість, а хоча б відповідність!!!))

У NASA розробили новий ШВЛ для пацієнтів з коронавірусом 02.05.2020 15:59 ці пристрої еталон на сьогоднішній день (травень 2020).

І де ж та прозора інформація про можливості нашого апарата? А то ж заява президента є : «Дуже важливо, що експертиза показала високу якість українських ШВЛів, і вони повністю відповідають найкращим стандартам. Українські ШВЛи будуть удвічі дешевшими, а це означає краще забезпечення наших лікарень» Хороша усна заява, і все... А прототип є? Представлення якщо не громадянам, тоді хоча б медичній громаді? Експертиза чия? Що оцінювали? А відповідає технічним і медичним вимогам? Як оцінювали? Випробовували хоча б на "метричних стендах"........??????

Чому це так питань багато, прошу дуже:
Беремо в допомогу дядька гугля і находимо щось таке (ви можете знайти самостійно, це лише для прикладу): американський апарат для вентиляції легень з 12 годинною можливістю автономної роботи, відповідає медичним і технічним стандартам (для дорослих і дітей), коштує ~$1200


Так, він не має стійки щоб було легко пересувати, так громіздкий, так покоління не найвище, так, можливо робоча напруга 110 вольт. І Звісно ж - він за океаном, теж перешкода не маленька!
Але Порівнюйте і Аналізуйте:
- $1 700(трішки збільшено вартість-можливо доставляння, дозакупівля певного оснащення) і 16 700
- в першого експертиза і практичне використання в медицині не один рік, другий щойно "з печі" і навіть невідомо чи хоч буде мати функціонал на тому рівні як перший апарат (хоча за 17 000 в Італії купують "повний фарш")
І знову ці запитання - 
А наш апарат має стійку? А має автономний режим роботи? Для дорослих і дітей? А яке у нього покоління за міжнародними стандартами......

І хочеться похвалити спроби Президента і Уряду, але кожне конкретне питання чомусь перетворюється в масу дрібних, які не мають відповіді(

А ще P.S.

Вівторок, 24 березня 2020, у МОЗ розповіли, скільки апаратів штучної вентиляції легень є в Україн:"..400 апаратів для штучної вентиляції легень є у відділеннях інтенсивної терапії інтенсивних лікарень. Близько 3,5 тис. апаратів штучної вентиляції легень є у відділеннях інтенсивної терапії... заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко..."
19.04.2020 , у МОЗ розповіли, скільки апаратів ШВЛ використовуються для хворих на COVID-19 "...2071 апарат штучної вентиляції легенів, з яких задіяно 175... повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, ..."
Мабуть потрібно переписувати математику - у заступника  і очільника відомства різна кількість апаратів ШВЛ в Україні - магія, тільки магія здатна розчини 1 500 апаратів менше ніж за місяць часу((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Якщо це навіть не магія( Слухаємо наше дихання: Скільки в Україні апаратів ШВЛ і чи вистачить їх, щоб пройти пік коронавірусу? (22.04.2020)), то де взаємодія у середині відомства і єдиний підхід щодо подання офіційної інформації? Найпростіший висновок який напрошується -там просто застійний безлад у всіх напрямках...

Немає коментарів:

Дописати коментар