суботу, 13 червня 2020 р.

Gmail - як зробити копію усіх листів

Цей рік був цікавим на технічний розвиток нашого суспільства і вніс багато різноманітних завдань які потрібно вирішувати.
У мене є друг, він працює в навчальному закладі.
Приходить в гості, і просить допомогти вирішити одну "проблемку" -  його поштова скринька на gmail "забита під зав'язку" листами. Листів було понад 7 000.
Що ж, з величезною цікавістю усі сили спрямувались у цьому напрямку, а тож виявилось, що ця пошта ще й у нього на телефоні основна, ще й телефон почав "гальмувати і багати".
Тобто місця залишилось менше Гігабайта на пошті.

Пішли ми до дядька гугля - "gmail to pdf" (чому у пдф - універсально робочий формат!):

Convert Gmail™ to PDF (locally)  - реально класна штука, але це лиш по одному,  сім тисяч мені не хотілось так опрацьовувати(

Save your Gmail Messages as PDF Files in Google Drive - от скажіть, про що думали розробники?- місце яке виділяється безкоштовно гуглом для пошти, є спільним для усіх сервісів і служб - навіщо лист перекидати у ГуглДиск (ГуглДрайв), якщо ми шукаємо як звільнити місце загалом, тому що його просто уже немає.

Save Emails to PDF by cloudHQ
Google Chrome - оце видалось цікавим, обіцяють усі листи і автоматично. Здається знайшли, поставили. Появився значок хрома внизу справа (хто юзає віндовс- знає де це))) ). Подивилсь відео з навчання прямо на сторінці  розширення, все робили як там, нічого не виходило, витерли

Друг був трішки розчарований, але до капітуляції ще було далеко!
pixelcog/gmail-to-pdf: A Google Apps Script library forCompress and Convert PDF files directly in Gmail with Smallpdf, GmailBackUp.....потім пішли у дію поштові клієнти - і мозілівська пташка, і самописні, і відомі розробники третіх сторін - але нпри відкритому дозволі і поштових протоколах обміну жодна програма не змогла отримати доступ до пошти - дехто з ботанів скаже"криві ручки". Тут буде кілька уточнень до ТЗ  - пристрій на який мало проводитись резервне копіювання працює під ліцензійною Віндовс ХР - як вам? Звісно, міграція теж передбачає таку можливістьу самому гуглі - а куда гугл розмістить 14 Гб при вільних 1 Гб?

Так от, "Came back to future" - повернення відбулось до Save Emails to PDF by cloudHQ. Трішки розібравшись, окрім розширення потрібно завести обліковий запис у самій cloudHQ, запустили процес копіювання - пішло, і тривало дуже довго: 7 тисяч листів на 13,99 Гб - більше 12 годин. Прийшов лист, де було посилання на архів(и), але забрати архів не дали - обмеження лише 50 листів на день або 15 доларів на рік на персону. Які 15 доларів- вони жартівники, результатом став компроміс, і це була друга причина по якій написана це маленька історія.
Листи у форматі ПДФ з документами та зображеннями включно,  скопійовано - друган задоволений))))))! Пошту почистили. Навчання, як зберігати листи у ПДФ без розширення і по структурі (в теки) проведено - життя продовжується. 

Вірю, що таких людей, які вирішували цю проблему, трішки є в Україні, пишіть коменти - буде цікаво дізнатись інші реально дієві методики!

Але, від себе, добре що ми другани такі - а в кого другана не має? А усього цього могло б і не бути, якщо б навчальним закладам придбали облікові записи з додатковим місцем, байдуже у яких сервісах. І взагалі, що це за така вимога і перевірка, якщо держава не забезпечила (фінансово і організаційно) дотримання цих вимог? Дивно, та й годі

P.S. Другий раз такий "трюк" уже не спрацював, це щодо збереження усіх листів гуртом :(.

Немає коментарів:

Дописати коментар